به گزارش خبرنگار مهر، همایش گردشگری و آب عنوان برنامه ای بود که به مناسبت گرامیداشت هفته جهانگردی از صبح روز شنبه در دانشکده مدیریت دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد.
در این همایش جمعی از متخصصان گردشگری، اساتید و دانشجویان شرکت داشتند. در پنل تخصصی این همایش که عصر روز شنبه برگزار شد، محمدعلی نجفی رئیس سازمان میراث فرهنگی گفت: دانشگاه به عنوان کانون تولید علم، آموزش و آزاداندیشی از جایگاه والایی برخوردار است این آزاداندیشی فقط در ارتباط با مسائل سیاسی و اجتماعی مورد نظر نیست.
وی گفت: گردشگری از عمق و ریشه مسائل را مورد بررسی قرار می دهدباید آنچه که مربوط به دستگاه های اجرایی و میراث فرهنگی است، به ما گوشزد شود تا راهی برای توسعه این بخش پیدا کنیم. لازمه یک توسعه درون زا وجود این رابطه است جایی که مسائل را جستجو و تحلیل می کند باید با دستگاه های اجرایی رابطه عمیق داشته باشد.
وی ادامه داد: متاسفانه در این دو مورد هر دو بخش مقصر هستیم که بخش اجرایی که احساس بینیازی نسبت به پژوهش ها می کند و چه دانشگاه ها که بی تفاوت هستند اما فکر می کنم از امروز مبنایی برای برقراری این ارتباط بوجود آمده است.
رئیس سازمان میراث فرهنگی گفت: زمانی می گفتند گردشگری یکی از رشته های طاغوتی است در حالیکه بعد از آن به رشته گردشگری نگاه دیگری شد و اخیرا در مصوبه هیات دولت به صراحت گفته شد که گردشگری از جمیع امتیازات جزء بخش صنعت محسوب می شود و بعد از آنکه کمیتههای برنامه ریزی را تشکیل دادیم به این نتیجه رسیدیم که در بسیاری از موارد اشتباه کردهایم پس تصمیمی که گرفته شد این بود که دوباره مورد ارزیابی قرار گیرد و اکنون به جایی رسیدهایم که بیش از 16 هزار دانشجو تا سطح کارشناسی ارشد در رشته گردشگری داریم.
وی گفت: امیدواریم از نظر علمی این رشته یکی از رشته های قوی دانشگاهی باشد.
وی به بازدید از دپارتمان گردشگری نیویورک اشاره کرد و گفت: این دپارتمان هنوز دکترای گردشگری ندارد در حالیکه یکی از بهترین و گرانترین مراکز آموزش گردشگری است.
وی به خصوصی سازی بخش گردشگری اشاره کرد و گفت: باید تا یکسال آینده بررسی شود تا ببینیم چه بخشی از صنعت گردشگری را می توانیم به بخش خصوصی واگذار کنیم، البته که نظارت یکی از مهمترین کارهای ما است.
وی با بیان اینکه گردشگری از حالت تفریحی خارج و به بخشی از زندگی اجتماعی مردم تبدیل شده است، گفت: گردشگری در دنیا روزبه روز در حال رشد است در کشور ما هم همینطور است اما نسبت به قابلیت هایمان در بخش گردشگری داخلی و خارجی هنوز خیلی عقب هستیم.
در ادامه مراسم دانشجویان حاضر در سالن اجتماعات سوالات خود را از رئیس سازمان میراث فرهنگی و رئیس دانشگاه علامه طباطبایی پرسیدند. یکی از این سوالات مربوط به نگرانی دانشجویان از اشتغال در حوزه صنعت گردشگری بود که نجفی پاسخ داد: اشتغال در بحث دولتی صفر است، اما باید دو کار انجام شود یکی اینکه اگر فعالیت های بخش گردشگری گسترش پیدا کند مسلما زمینه برای جذب نیرو بیشتر می شود دوم اینکه فعالان بخش خصوصی را تشویق و یا اجبار کنیم تا از نیروی فارغ التحصیلان برای کار استفاده کنند.
تشکیل کمیته شعار گردشگری
سوال دیگر دانشجویان مربوط به برند گردشگری بود که نجفی از تشکیل کمیته ای زیر نظر محمد بهشتی مشاور ارشد خود در سازمان میراث فرهنگی خبر داد و گفت: این کمیته درباره شعار گردشگری ایران در سطح بین المللی و لگوی گردشگری فعالیت می کند و جمعی از افراد صاحبنظر در آن عضو هستند امیدواریم به صورت تدریجی و با فرهنگ سازی این شعار در سطح بین المللی مطرح شود.
در ادامه این برنامه حسین سلیمی رئیس دانشگاه علامه طباطبایی از پیشنهاد ایجاد دانشکده مستقل گردشگری را داد و گفت: این دانشکده می تواند با مراکز گردشگری دنیا و دانشگاه های معتبر همکاری کند امیدواریم که رشته های تخصصی تری را در حوزه گردشگری مثل گردشگری و اقتصاد، گردشگری و زبان های خارجه راه اندازی شود.
سوال دیگر دانشجویان از رئیس سازمان میراث فرهنگی درباره مخالفتش با وزارتخانه شدن سازمان میراث فرهنگی بود که نجفی پاسخ داد: باید یک وزارتخانه از ابزارهای مالی و حقوقی برخوردار باشد مانند وزارت اقتصاد تا در صورتیکه دستگاه یا شخصی به حرف این وزارتخانه عمل نکرد، آن وزارتخانه از ابزارهایی که در اختیار دارد استفاده کند. اکنون گردشگری و میراث فرهنگی این ابزار را ندارد تا بتواند سیاست هایش را اعمال کند پس باید در سطحی بالاتر از وزارتخانه قرار بگیرد، منتها سازمان میراث فرهنگی در سال های اخیر دچار تغییرات مدیریتی و ساختاری شد به عنوان مثال من مدیر پنجم سازمان میراث فرهنگی در چهار سال اخیر بوده ام.
وی گفت: اگر این سازمان قرار باشد به وزارتخانه تبدیل شود باید فوریت آن به تصویب می رسید و تا یکسال فعالیت هایش متوقف می ماند و منتظر می ماند که آیا وزیر آن مثل من رای اعتماد میآورد یا نه! فکر می کنم بهتر است چهار سال روی برنامه های این سازمان متمرکز شویم چون معتقدم از آن سالی که میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با هم ادغام شد هیچ کدام جایگاه واقعی خود را پیدا نکردند، در حالیکه در همه جای دنیا اینطور نیست که گردشگری حتما وزارتخانه داشته باشد همچنین فکر میکنم در هیچ جهای جهان حداقل سه حوزه میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی باهم یکجا متمرکز نیستند.
سوال دیگری که از نجفی پرسیده شد مربوط به جذب نیروی متخصص خارج از کشور بود که نجفی پاسخ داد: شروع کار ما این است که بگوییم شما در هر جای دنیا که باشید متعلق به فرهنگ ایرانی هستید پس باید به ایرانی بودن خودتان افتخار کنید و نسبت به مردم مسئولیت دارید که باید به آن بیاندیشید، در این صورت اگر مسئولیتتان را قبول کردید باید با ایران ارتباط داشته باشید.
در ادامه این مراسم کارشناسان گردشگری بخش دوم ارائه مقالات خود را با موضوع تاثیرات متقابل آب و گردشگری، نقش آب در توسعه و پیشرفت جهانگردی، تاثیر گردشگری در آلودگی آب و... ارائه می کنند.
نظر شما